Bij ‘t Beerke staat integriteit centraal in al onze activiteiten. We vinden het belangrijk dat elk lid, vrijwilliger en betrokkene zich op een respectvolle en eerlijke manier gedraagt, zowel binnen als buiten het veld. Ons beleid rond integriteit is gebaseerd op de richtlijnen van Badminton Vlaanderen en we hanteren duidelijke regels om een veilige en positieve sportomgeving te garanderen.

Aanspreekpunt Integriteit (API)

Om ervoor te zorgen dat iedereen binnen onze club zich gehoord en veilig voelt, hebben we Aanspreekpunten Integriteit (API) aangesteld. De API’s zijn beschikbaar voor iedereen die vragen, zorgen of meldingen heeft over grensoverschrijdend gedrag of andere integriteitskwesties. Ze bieden een vertrouwelijk en luisterend oor, en nemen elke melding serieus.

De API’s behandelen alle meldingen met zorg en discretie. Ze bieden advies, geven informatie en verwijzen indien nodig door naar de juiste instanties voor verdere ondersteuning. Daarnaast dragen ze bij aan het bevorderen van integriteit en ethisch sporten binnen onze club, om een veilige en respectvolle omgeving voor al onze leden te waarborgen.

Wat kan je van de API verwachten?

1. Aanspreekpunt en eerste opvang

De API luistert naar het verhaal of de vraag van de melder en vormt zich een beeld van de situatie. Hierna geeft de API informatie, advies, of verwijst door indien nodig. De API heeft discretieplicht en gaat uiterst zorgvuldig om met gevoelige informatie om de privacy van alle betrokkenen te waarborgen.

2. Coördinatie van interne procedures en doorverwijzing

Elke melding of vraag wordt serieus genomen door de API. Bij vermoedens of aanwijzingen van ernstig grensoverschrijdend gedrag is het echter niet de taak van de API om zelf hulp te verlenen of onderzoek te doen. In zulke gevallen verwijst de API door naar deskundigen voor professionele ondersteuning of hulpverlening.

3. Preventie en ondersteuning

De API werkt samen met het bestuur om de rol en het belang van de functie duidelijk te maken binnen de club. Daarnaast speelt de API een cruciale rol in het sensibiliseren van onze leden over ethisch sporten en integriteit.